Orzechy piniowe – co warto wiedzieć?

Orzechy ogólnie uważane są za bardzo zdrowe, dlatego też warto włączyć je do codziennej diety. Jakie właściwości mają orzechy piniowe i czy warto spożywać je na co dzień?

Orzechy piniowe – co warto wiedzieć o ich właściwościach?

Orzechy piniowe to nasiona sosny. Mimo to, po ich obraniu, są dość miękkie, dlatego wiele osób uważa je za bardzo smaczną przekąskę. Orzechy piniowe są dość małe i mają charakterystyczny zapach. Jednak warto je spożywać nie tylko ze względu na smak. Oto składniki, które można znaleźć w tych orzeszkach:

  • magnez
  • potas
  • antyoksydanty
  • kwasy tłuszczowe

Dlaczego te składniki są istotne dla ludzkiego organizmu? Magnez to bardzo ważny pierwiastek w ludzkim organizmie. Wystarczy tylko pamiętać o tym jakie objawy mogą pojawić się w przypadku jego niedoboru. Przede wszystkim na brak magnezu wskazują problemy z koncentracją i pamięcią. Również kurcze mięśni (na przykład powieki oka) mogą wskazywać na niedobory tego pierwiastka. Dlatego też warto wprowadzić orzechy piniowe do codziennej diety.

Potas to także bardzo istotny składnik diety. W przeciwieństwie do sodu potas jest trudniejszy do znalezienia w produktach spożywczych. Tymczasem od równowagi między sodem a potasem w organizmie zależy prawidłowa praca serca. Nic więc dziwnego, że wszelkie produkty zawierające potas są polecane przez lekarzy.

Antyoksydanty to różne substancje, które zmniejszają stres oksydacyjny komórek. Niektóre czynniki mogą przyczyniać się do szybszego starzenia się komórek organizmu, co niekorzystnie wpływa nie tylko na wygląd skóry, ale także na działanie całego organizmu. Dlatego też antyoksydanty są obecnie bardzo poszukiwanymi składnikami codziennej diety.

Kwasy tłuszczowe, w przypadku orzechów piniowych, mają wielorakie działanie. W tych orzechach znajdują się takie kwasy tłuszczowe, które mogą między innymi wpływać korzystnie na proces odchudzania się. Dlatego są szczególnie polecane w przypadku wszelkiego rodzaju diet odchudzających, ale także jako dodatek do standardowego menu. Warto pamiętać, że kwasy tłuszczowe zawarte w większości roślin są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu.

Co jeszcze warto wiedzieć o orzechach piniowych?

Orzechy piniowe zawierają również sporo białka. To istotna wiadomość dla osób, które rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz roślinnego pokarmu. Tak samo jak w przypadku innych orzechów również orzechy piniowe warto jest moczyć przed spożyciem. Zawierają one bowiem kwas fitynowy, który niezbyt dobrze wpływa na zęby. Moczenie orzechów w wodzie ma na celu pozbycie się tego składnika, natomiast nie wpływa na inne właściwości produktu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *